ÇATLAK TEDAVİSİ

Bu güne kadar tedavisi en zor estetik sorunlardan biri olan çatlaklarınızı silmeye hazır mısınız? “Göğüs dekoltenizin, bacaklarınızın, kim bilir belki de karın bölgenizin çekiciliğine gölge düşüren bu izlerden kurtulmak artık mümkün!”

Bazen alınan kilolardan bazen genetik yapıdan bazen hamilelikten bazen de sadece ergenlikten vücudumuzda hiç hoşumuza gitmeyen uzun çizgiler oluşur.
Hamileler, kilolu kişiler, sporcular, belli ilaçları kullananlar ve bazı hastalıklarda çatlaklar daha sık görülebiliyor. Ayrıca hormonal değişiklikler, cildin genişleme kapasitesinin üzerine çıkacak şekilde gerilmesi ve kontrolsüz egzersiz çatlak oluşumunu kolaylaştırıyor. Ancak genetik yatkınlık en önemli etkenler arasında yer alıyor.

Çatlakları engelleyebilmek için kilonuzu kontrol altında tutmalı ve hızlı kilo alıp vermemelisiniz. Ciltte gerilmenin olabileceği yerleri kremlerle yumuşak tutabilirsiniz.Ancak genetik yatkınlık ön planda ise çatlak oluşumunu engellemek zor olabiliyor.

Güncel çalışmalar, çatlakların aslında atrofi (Hücrelerin beslenememesi durumunda küçülmesi; yani doku kaybı) olduğunu kanıtlamış.

Cilt çatlağı kadınlarda daha çok ortaya çıkmaktadır. Hamile bayanların  % 90’nında, ergenlik çağında genç kızların % 70’inde, ergenlik çağında özellikle spor yapan genç erkeklerin  % 40’nda cilt çatlağı görülebilmektedir. Cilt çatlaması daha çok ergenlik çağındakileri, hamile bayanları ve böbreküstü bezleri fazla çalışanları etkilemektedir.

Bazen cilt çatlağı pembe renkli ve kaşıntılı, çizgi şeklinde ciltte kabarıklık şeklinde ortaya çıkar. Zamanla cilt çatlağı beyazlaşır ve deriden çökük hale gelir. Bazen de direk beyaz renkte çatlaklar olarak başlayabilir. Değişik uzunlukta ve 1-10 mm genişlikte olabilir.

Bazı çatlaklar zamanla hafifler ve kaybolabilir.

Çatlak tedavisi nde etkili olduğu bilinen ve maddeler ciltte kollajen ve elastini arttırarak etkili olabilir. Özellikle A vitamini içeren kremler düzenli olarak 3-6 ay kullanıldığında oldukça etkili bulunmuştur.