BOTOX

Yüzdeki yaşlanma belirtilerini gidermek ya da oluşmadan önlemek, genç görünümü korumak için ya da geciktirmek için uygulanan bir tedavi yöntemi. estetik cerrahinin sunduğu ameliyatsız tedavi seçenekleri arasında olan Botoks yüz bölgesinde zamanla oluşan çizgiler şu şekilde sıralanabilir: İki kaş arasında dikey kırışıklıklar, alın bölgesinde yatay çizgiler, göz çevresinde özellikle göz kenarlarındaki kazayağı çizgileri, dudak üstündeki dikey çizgiler, dudak kenarlarında oluşan parantez şeklindeki çizgiler ve boyun çizgileri sayılabilir. Bunların sebebi aşırı kaş çatma, kaşları yukarı doğru kaldırma, gülümseme, dudak büzme, sigara içme yani yüzdeki bazı mimiklerin ve kasların aşırı kullanımı sonucunda ortaya çıkabilir.

Estetik amaçlı uygulamaların haricinde çene kilitlenmesi ve diş gıcırdatma gibi problemlerin giderilmesinde el, ayak ve koltukaltının aşırı terlemelerinde (hyperhydrosis) bir tedavi metodu olarak da kullanılır.

1- Alın yatay çizgileri
2- Göz kenarı kaz ayağı
3- Nazolabial kıvrımlar
4- Mimik kırışıklıkları
5- Kaş arası -çatık kaş (111)
6- Burun kıvrımları
7- Dudak üstü dikey çizgiler
8- Çene kırışıklıkları

Botoks Nedir?

Botoks yönteminde botilinum toksin adı verilen bir madde kullanılır. Bu toksin laboratuvar koşullarında ilaç olarak üretilir ve toz halinde bulunur. Doktorun tedavisine göre belli miktarda ve markasına göre serum fizyolojikle sulandırılır. Botoks sinir-kas iletim siteminde proteinleri bağlayarak asetilkolin maddesinin salınmasını engeller.

Bu serumdaki botolinum toxin maddesi doktor tarafından çok küçük miktarda, kas içine enjekte edilerek, kırışıklıklara neden olan kasların rahatlaması sağlanır. Botoks çok küçük ve ince iğnelerle kırışıklıkların giderileceği alana uygulanır. İğneler çok ince ve küçük olduğu için rahatsızlık hissi çok az olur. Pek çok hasta çok ufak bir acı hisseder. Botoks uygulaması anestezi gerektirmez.

Böylece botoks, kasların geçici olarak hareketini engeller. Botoks uygulaması nedeniyle hareket edemeyen kas bölgesinde, kasların sebep olduğu kırışıklıkları ve sarkmaları düzelmektedir. Botoksun geçici olarak felç ettiği bilgisi tamamen yanlış bilgidir. Sadece uygulama yapılan bölgedeki kasların daha az çalışmasını sağlayarak etkili olur. Yapıldığı bölge dışında vücudun diğer alanlarındaki kaslara herhangi bir etkisi olmaz.

Botoks tedavisi en fazla 5-10 dakika sürer. Tedavi etkinliği 3-6 ay arası devam eder. Tekrar edilen uygulamalarla daha kalıcı sonuçlar alınır. Botoks uygulamasından hemen sonra günlük yaşama geri dönülebilir.

Botulinum Toksin Enjeksiyonu yaşlanan yüzü gençleştirmek, kırışmasına engel olmak ve gereksiz mimik kullanımını azaltmak için kullanılır ve yaygın olarak botoks enjeksiyonu kısaltmasıyla bilinir. Botoks enjeksiyonu, kalıcı cerrahi operasyonlar arasında değildir, geçici olduğu için tekrarlanması gerekir. Enjeksiyonlar çok kısa süre içinde uygulanabilir ve yüzdeki etkisi hemen gözle görünür hale gelir. Amaç yüzün kırışmasını engelleyerek cildin yaşlanmasını geciktirmektir. Cilt tedavisi yöntemleri arasında en pratik olan operasyon türüdür.

Botoks erişkin olan herkese uygulanabilir. Özellikle kaş çatma alışkanlığı gibi aşırı mimikli konuşan kişilerde erken yaşlarda başlanabilir. Böylece ciltte oluşabilecek kırışıklıklar engellenmiş olur.

Botoks hamilelere ve emziren kadınlara uygulanmaz. Myastenia gravis gibi kas hastalığı olanlara uygulanmaz. Bunun dışında herkese uygulanabilir.

YüzBotoksu

Botoks yüzdeki yaşlanma belirtilerini gidermek ya da oluşmadan önlemek, genç görünümü korumak için ya da geciktirmek için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ciltte zamanla oluşan mimik ve yaşlanma belirtileri estetik cerrahinin sunduğu ameliyatsız tedavi seçenekleri ile giderilebilmektedir.

Ameliyatsız tedavi seçenekleri arasında tüm dünyada en yaygın olarak kullanılan ise botoks enjeksiyonu tedavisidir.

Zaman geçtikçe cilt dokusundaki kolajen, elastin ve hyalüronik asit miktarı azalmaya başlar. Yüzün belirli bölgelerinde kırışıklık ve hacim kaybı oluşur. Tüm bunların sonucunda ciltte kırışıklık ve elastikiyet kaybına bağlı olarak ise sarkma meydana gelir. Ayrıca aşırı kilo alış/verişi, bazı medikal rahatsızlıklardan kaynaklı tıbbi etkenler de ciltte deformasyonlara neden olabilir.

Ciltte oluşan her kırışık, oyuk ya da sarkma yüzde yorgun, mutsuz ve yaşlı bir görünüme sebep olmaktadır. Tıbbın ana dallarından biri olan estetik cerrahi vücutta normal görünümü bozan estetik sorunları gidermek için hizmet sunan bir ana bilim dalıdır. Her insan gençliğini korumak ve daha güzel görünmek ister. Çünkü beden yaşlansa da ruh her zaman aynı şekilde genç kalmaya devam etmektedir.

Yüz bölgesinde oluşan kırışıklıklar

Yüz bölgesinde zamanla oluşan çizgiler şu şekilde sıralanabilir: İki kaş arasında dikey kırışıklıklar, alın bölgesinde yatay çizgiler, göz çevresinde özellikle göz kenarlarındaki kazayağı çizgileri, dudak üstündeki dikey çizgiler, dudak kenarlarında oluşan parantez şeklindeki çizgiler ve boyun çizgileri sayılabilir. Bunların sebebi aşırı kaş çatma, kaşları yukarı doğru kaldırma, gülümseme, dudak büzme, sigara içme yani yüzdeki bazı mimiklerin ve kasların aşırı kullanımı sonucunda ortaya çıkabilir.

Ameliyatsız tedavi yöntemi: Botoks

Yaşlanma ile birlikte oluşan kırışıklıklar, ameliyatsız yöntem ile sadece birkaç dakika süren botoks enjeksiyonu ile kısa süre içinde tedavi edilebilir. Botoks enjeksiyonu güvenilirliği tıbbi araştırmalar ile ortaya koyulan, sadece estetik cerrahide değil, birçok tıp dalında da tedavi amacı ile kullanılan bir prosedürdür. Botulinum toksin, clostridium botulinum bakterisinden elde edilen proteinin ayrıştırılması ile elde edilmektedir. Elde edilen nörotoksin ince uçlu iğneler ile yüzdeki kaslara enjekte edilerek uygulanır. Botulinum toksinin ana maddesi toz halindedir, uygulama esnasında kırışıklık seviyesine ve kullanılacak alanın sayısına göre serum fizyolojik yöntemi ile aşı haline getirilerek kullanılır. Hazırlanan botoks aşısı ince uçlu enjeksiyon yardımı ile kırışıklığa neden olan kaslara enjekte edilir. Böylece kasların hareket etmesini sağlayan sinir iletim sistemindeki asetilkolin salınımı engellenir. Bu sayede yüzde oluşan kırışıklıklar tedavi edilir, ayrıca ciltte kırışık oluşmasını engellemek için de önlem alınır.

Yüzde donuk bir ifadeye neden olmaz

Botoks donuk, şaşkın, aşırı gergin ve hareketsiz bir yüze neden olmaz. Sadece hatalı botoks enjeksiyonu uygulamaları bu görünüme neden olur. Botoks enjeksiyonunun dozu minimal düzeylerde tutulmalı ve yüzde doğru noktalara uygulanmalıdır. Güzellik salonlarında ya da benzer estetik merkezlerinde alanında uzman olmayan doktorlar tarafından uygulanan kötü örnekler nedeni ile birçok kişi estetik cerrahinin sunduğu botoks tedavisinden faydalanmamaktadır.

Oysaki dünyada çok sayıda insan hastane ortamında alanında uzman cerrahlar tarafından uygulanan botoks enjeksiyonu sayesinde yaşlanma belirtilerinden kurtulabiliyor ya da kırışık oluşmasını önleyebiliyor. Tespit edilmiş herhangi bir yan etkisi bulunmayan botoks enjeksiyonu işlemi ile ameliyatsız yöntemler ile tedavi imkanı sunmaktadır.

Kimler botoks enjeksiyonu yaptırabilir?

Aşırı mimik kullanan, cildinde kırışık oluşmaya başlayan, genel sağlığı yerinde olan ve hamile olmayan herkes botoks estetiği tedavisinden faydalanmaktadır. Botoks enjeksiyonu kas dokusunun gevşemesini sağlayarak aşırı mimik kullanımını geçici olarak kısıtlar. Çok daha genç ve güzel bir görünüme kavuşmak ya da gençliğini ve güzelliğini çok daha uzun yıllar korumak isteyen herkes bu tedaviden rahatlıkla faydalanabilir.

Botoks enjeksiyonu nasıl uygulanır?

Botoks işlemi herhangi bir anestezi ve cerrahi işlem gerektirmeyen, sanıldığı gibi kasları felç etme gibi bir etkisi olmayan, sadece 5-10 dakikalık bir süre içinde uygulanan, ağrısız ve acısız son derecede pratik bir işlemdir. Kalıcı olmayan bu uygulamanın kişinin fizyolojik özelliklerine uygun olacak şekilde yılda iki kez tekrarlanması gerekir. Yüzde yara izi ya da kızarıklığa da neden olmaz.

Botoksun Kullanım Alanları Nelerdir?
Botulinum Toksin A’nın saflaştırılmış hali olan ve daha çok kırışıklıkların tedavisinde kullanıldığı bilinen Botoks enjeksiyonu tıbbi kullanımı da gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Botoks enjeksiyonu tedavi edebildiği hastalıklardan bazıları şunlardır;
Migren:

Botoks enjeksiyonu, diğer tedavi yöntemlerinin etkili olmadığı, hasta tarafından kaldırılamadığı ya da yan etkisinin çok fazla olduğu durumlarda migrenin alternatif tedavisi olarak uygulanır. Yapılan araştırmalar sonucunda kronik migrenden mustarip yetişkinlerin baş ağrısını gidermedeki etkinliği ispatlanmıştır. Ancak botoks enjeksiyonu etkili ve güvenli bir önleyici tedavi yöntemi olmasına rağmen migren sorununu kökünden çözemez. Ağrıyı azaltarak yaşam kalitesini arttırır.

Aşırı Terleme:

Botulinum toksin aşırı terleme ya da hiperhidrozis tedavisinde de kullanılabilir. Uygulandığı bölgelerde beynin ter bezlerine gönderdiği sinyalleri engellemesi sayesinde terlemeyi önemli ölçüde azaltır. Kol altı, eller, ayaklar ve yüzde kullanılabilir.

Cinsel İşlev Bozukluğu ve Erken Boşalma

Vajinismüs gibi vajina girişini çevreleyen pelvis kaslarının istemsizce kasılmasıyla cinsel birleşmede ağrıya ve acıya neden olma durumununda Botox’un alternatif bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.

Botox’un fayda sağlayabileceği tek cinsel problem bununla da sınırlı değil. Aslında, Botox’un, erken boşalma sorununda da yeni bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.

İdrar Kaçırma:

Hiperaktif mesane başta kadınlar olmak üzere 40 yaş üstü insanların %20’sini etkileyen bir sorundur. Bir çeşit üriner hastalık olan bu durumun semptomları çok fazla idrara çıkma, geceleri idrara çıkmak için uykunun çok sık bölünmesi ve idrar kaçırmayı kapsar.

2012’de yapılan bir araştırmada mesane duvarlarına bir miktar Botoks enjekte edilmesinin oldukça yıldırıcı bir problem olan idrar kaçırmayı tedavi ettiği gözlemlenmiştir. Hastalar günde 6 kere bu belirtileri yaşarken Botoks enjeksiyonu tedavisinden sonra bu sayının günde 1 kez veya hiç olmadığını söylemişlerdir. Botoks enjeksiyonu oldukça etkili bir yöntem olmasına rağmen kesin ve kalıcı bir çözüm değildir; etkisi 6 ay sonra geçmeye başlar ve yinelenmesi gerekir.

Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit):

Halk arasında Tenisçi Dirseği olarak bilinen Lateral Epikondilit tenisçiler başta olmak üzere daha çok masa başı işler ve kol kaslarını zorlayan meslek gruplarında görülebilen bir hastalıktır. El ve el bileğinin aşırı kullanımı sonucunda ön kol kaslarının gerilimi ile ortaya çıkmaktadır. Botoks enjeksiyonu bu bölgelere enjekte edildiğinde buradaki sinirleri gevşeterek belirtileri ve ağrıyı azaltır.

Yüz Felci (Bell Paralizi):

Bell paralizi yaşayan insanların yüzlerinin bir kısmı sinirsel problemlerden dolayı gevşeyerek sarkar. Kalıcı olmayan, en fazla birkaç ay süren bu rahatsızlık botoks enjeksiyonu sayesinde çok daha hızlı bir şekilde tedavi edilebilir. Uzun süreli yüz felçlerinde ise çok kasılmış kasları rahatlatarak istemsiz kas hareketlerini ve seğirmeyi azaltır.